пʼятниця, 21 лютого 2020 р.

«Мови – це важливо!» – цей вислів обрано ЮНЕСКО гаслом Міжнародного дня рідної мови


21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» - звучало у заголовку документа. Міжнародне свято рідної мови мало послугувати захисту мови як культурної спадщини кожної окремої національності, кожної народності на нашій планеті.
Історія свята, на превеликий жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.




Пям'ятник жертвам боротьби за статус бенґальської мови, встановлений на території університету в Дацці.

Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Вона накопичує традиції й досвід попередніх поколінь і дозволяє передати їх нащадкам. Мова — це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. За оцінкою фахівців, із 6000 мов, які нині існують, половина з них знаходиться під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Тому ЮНЕСКО своїм Рішенням прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Привернення уваги міжнародної спільноти до цієї теми – важливий крок до визнання необхідності захистити різноманіття культур.
Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
В Україні це свято відзначають з 2002 року, коли для зміцнення державотворчої функції української мови та сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України було видане розпорядження “Про відзначення Міжнародного дня рідної мови”.
Відтоді це свято стало ще одним днем пошанування рідної мови в кожному освітньому закладі, у бібліотеках, культурних центрах, просвітницьких організаціях України.
21 лютого – Міжнародний день рідної мови. Це свято відзначає уся наша держава. Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням.
До відзначення Міжнародного дня рідної мови долучилася вся шкільна родина навчально-виховного комплексу св. Миколая.
Впродовж тижня у нашій школі проходили заходи, які розширювали знання учнів про мови, їх багатство, формували розуміння того, що мова – скарб кожного народу; розвивали комунікативну компетентність учнів; виховували у підростаючих громадян України любов до рідної мови як неоціненного спадку свого народу, толерантність і повагу до мов та національної самобутності інших народів, почуття патріотизму громадян Української держави.
Щоранку після ранкової молитви учні 1,2,4,5,6,9 класів отримували завдання. У понеділок випробували свої сили у грі «Шифрувальники», у вівторок вправлялися «Знавці українського правопису», у середу складали слова «Хто більше?», у четвер «Нове слово», «Мовні перлинки», у п’ятницю учні та вчителі комплексу завітали на розважально-пізнавальний захід «Магістр українського слова».
Учні захопливо розшифровували слова, що стосувались розділів науки про мову, вставляли, якщо потрібно, пропущені букви, знаки, складали з поданих слів нове таким чином: взяти з першого слова звук і позначити літерою, з другого – другий, із третього – третій, із четвертого – четвертий і т.д. Особливо цікавим було завдання на утворення якомога більшої кількості слів від слова «пунктуація». Виявилось, що 67 слів - це рекордна кількість слів, яку осилили учні 2 класу.
Розвинути кмітливість, уважність, логічне мислення, зв’язне мовлення, а також артистичні таланти передбачав розважально-пізнавальний захід «Магістр українського слова». Одне із випробувань передбачало, щоб за допомогою жестів і міміки передати зміст запропонованих фразеолоізмів. Наприклад, водити за носа, накивати п’ятами, пальчики оближеш, тримати язик за зубами, зуб на зуб не попадає тощо.
Конкурс «Категорії» був побудований за принципом гри «Найрозумніший». Охочих до гри було багато, навіть вчителі закладу випробували свої сили нарівні з учнями. Ось, які категорії були представлені: «Іменник», «Графіка», «Лексикологія», «Словотвір», «Антисуржик», «Просте речення», «Дієслово», «Фразеологія», «Фонетика», «Літературна вимова», «Орфографія».
Сьогодні ми є свідками відродження української мови. Вона заграла усіма барвами мелодійного українського слова в освітніх закладах, на вулицях міст і сіл. Люблячи і вивчаючи рідну мову, учні виявляють свідоме бажання бути гідними громадянами своєї держави.
Щиро вдячна учням та вчителям за відповідальність у підготовці та проведенні Тижня української мови.


Федаш О.О., вчитель української мови та літератури
















Немає коментарів:

Дописати коментар